next up previous contents
Next: Alkusanat Up: Contents Previous: Contents

Termit ja lyhenteet

aksoni
Hermosolun viejähaarake. Ohut ja pitkä hermosolun solukalvon uloke, joka välittää hermosolun signaalin muille hermosoluille.
aktiopotentiaali
Hermosoluissa syntyvä pulssimainen sähköinen signaali, joka etenee muotonsa säilyttäen hermosolun aksonissa.[*] Hermosolujen välittämän informaation voidaan ajatella olevan koodattu aktiopotentiaalien aikajakautumaan.
ASCII
Lyhenne sanoista American Standard Code for Information Interchange. Standardi merkkien esittämiseen numeroina.
BCD
Lyhenne sanoista Binary Coded Decimal. Lukujen koodaustapa, joka säilyttää kymmenjärjestelmässä esitettyjen lukujen tarkkuuden.
BGI
Lyhenne sanoista Borland Graphics Interface. Graafinen ohjelmointirajapinta, jota useat Borlandin ohjelmointikielet käyttävät MS DOS ympäristössä.
CASE
Lyhenne sanoista Computer Aided Software Engineering. Nimikettä käytetään varsin usein puhuttaessa ohjelmistoista, joiden tarkoitus on helpottaa ohjelmistotyön suunnitteluvaihetta (mallinnus, analyysi, simulointi jne.).
CPU
Lyhenne sanoista Central Processing Unit. Lyhennettä käytetään tietokoneen mikroprosessorista.
dendriitti
Hermosolun tuojahaarake. Hermosolun voidaan ajatella keräävän informaatiota dendriiteistään. Dentriittipuun ärsytyksen seurauksena hermosolun kalvojännite nousee, ja kalvojännitteen noustessa riittävästi solu laukaisee aktiopotentiaalin aksoniinsa.
destruktori
Kun luokan instanssi tuhotaan, kutsutaan samassa yhteydessä usein luokalle määriteltyä erityismetodia, jota kutsutaan destruktoriksi. Destruktori hoitaa tyypillisesti olion varaamien resurssien vapauttamisen.
ERG
Elektroretinogrammi. Verkkokalvon kaikkien solujen massapotentiaali mitattuna verkkokalvon yli. Aspartaatilla käsitellyssä retinassa nähdään pääasiassa näköreseptoreiden tuottama signaali.
fotoisomerisaatio
Fotonin absorption seurauksena valoherkän molekyylin tietyt elektronit virittyvät ja viritystilan seurauksena molekyylin avaruudellinen rakenne ja siten myös kemialliset ominaisuudet muuttuvat.
fototransduktio
Valoreseptorin toiminta. Valosignaalin muuttuminen sähköiseksi signaaliksi.
funktion prototyyppi
C-kielessä prototyypillä määritellään funktion nimi sekä paluuarvon ja parametrien tyypit. Prototyypissä ei määritellä funktion toteutusta.
glia
Hermosolukon ``tukisolukko'', esimerkiksi hermosolujen aksonien myeliinituppi. Glia-solujen ja varsinaisten hermosolujen välillä on joskus ns. gap-liitoksia, joten soluilla on oletettavasti myös informaation käsittelyyn liittyviä tehtäviä.
GNU
Lyhenne sanoista Gnu's Not Unix. Nimikettä käytetään Free Software Foundationin ja sen yhteistyökumppaneiden vapaaseen levitykseen asettamista ohjelmistoista.
harmaakiila
Harmaasuodin, jonka optinen tiheys muuttuu tietyssä suunnassa. Usein harmaakiila on lasikiekko, jonka optinen tiheys muuttuu kiekon kiertokulman funktiona. Yleensä kiekkomaisen harmaakiilan optinen tiheys on kiertokulman lineaarinen funktio.
imupipetti
Lasikapillaariputkesta kuumentamalla, venyttämällä ja sulattamalla valmistettu mikropipetti, jonka sisähalkaisija on mahdollisimman tarkkaan tutkittavan solun ulkohalkaisijan kokoinen.
ISA-väylä
IBM PC -yhteensopivien mikrotietokoneiden vielä suhteellisen yleisesti käyttämä laajennusväylä. ISA-lyhenne tulee sanoista Industry Standard Architecture.[*]
kantaluokka
Olio-ohjelmointikielten oleellinen vahvuus rakenteisiin ohjelmointikieliin verrattuna tulee esiin perinnän kautta. Uusia luokkia voidaan luoda siten, että niiden kantaluokaksi otetaan jo määritelty luokka. Tämä uusi luokka perii kaikki kantaluokan ominaisuudet ja perityn luokan määrittelyssä näitä ominaisuuksia voidaan tarkentaa ja laajentaa.
konstruktori
Kun luokasta luodaan instanssi, kyseinen olio alustetaan yleensä kutsumalla tarkoitukseen erityisesti määriteltyä metodia, jota kutsutaan konstruktoriksi. Luokalle voidaan määritellä useita konstruktoreja, ja ne voivat ottaa parametreja, joiden perusteella olio alustetaan.
luokka
Olio-ohjelmointikielissä tietotyypit ja niitä käsittelevät funktiot voidaan kapseloida luokiksi. Luokka määrittelee uuden tietotyypin aivan kuten rakenteisten ohjelmointikielten tietuetyyppi. Luokan ei kuitenkaan tarvitse paljastaa itse tietorakennetta, johon luokan instanssin tila on tallennettu. Luokka voidaan määritellä siten, että sitä voidaan käsitellä vain luokan operaatioiden avulla. Näin voidaan luoda ns. abstrakteja tietotyyppejä.
metodi, operaatio, jäsenfunktio
Olio-ohjelmointikielissä luokan instanssin käyttö tapahtuu yleensä luokalle määriteltyjen operaatioiden kautta. Usein puhutaan myös jäsenfunktioista tai metodeista. Joskus termillä operaatio tarkoitetaan jäsenfunktion identiteettiä ja termiä metodi käytetään operaation toteutuksesta.
OLE
Lyhenne sanoista Object Linking and Embedding. MS Windows -ympäristössä käytetty prosessien välinen oliosuuntautunut kommunikaatiomuoto.
olio
Olio-ohjelmointikielissä luokan instanssia kutsutaan usein olioksi tai objektiksi. Oliota voidaan pitää muuttujana, jonka tyyppi on tietty luokka. Aina edes olion täsmällistä luokkaa ei tarvitse tietää. Perityn luokan instanssia voidaan viittauksen kautta käsitellä kantaluokan operaatioilla, jolloin olion täsmällisen luokan ei tarvitse olla tiedossa.
OMT
Lyhenne sanoista Object Modelling Technique. Oliosuuntautunut ohjelmistosuunnittelumenetelmä, jonka luokkakaavioiden notaatiota käytetään useissa CASE-työkaluissa.
optinen tiheys
Kappaleen optinen tiheys D määritellään kappaleeseen tulevan valon intensiteetin I0 ja läpäisevän valon intensiteetin I suhteen logaritmina D = log(I0/I). Kun vakiointensiteettistä valoa vaimennetaan suotimilla, joiden optinen tiheys tunnetaan, läpäisevän valon intensiteetti määräytyy siis suoraan suodinten optisesta tiheydestä I = I010-D.
periferia
Verkkokalvon reunaosista usein käytetty nimitys.
reseptiivinen kenttä
Esimerkiksi gangliosolut ovat ``integroivia'' hermosoluja, jotka erityisesti verkkokalvon reunaosissa keräävät informaatiota suurelta joukolta näköreseptoreja. Aluetta tai solujoukkoa, jolta solu kerää signaalinsa, kutsutaan solun reseptiiviseksi kentäksi.
reseptori
Aistinsoluista usein käytetty nimitys. Reseptorisolu on aistijärjestelmän ensimmäinen osa, joka muuttaa aistittavan signaalin sähköiseksi signaaliksi. Myös välittäjäaineille herkkiä molekyylejä kutsutaan usein reseptoreiksi.
reseptoripotentiaali
Toisin kuin varsinaisilla hermosoluilla, esimerkiksi näköreseptoreiden sähköinen signaali on luonteeltaan analoginen signaali, jonka informaatio on koodattu signaalin muotoon (muutoksen amplitudi ja muutosnopeus).
retina
Verkkokalvo. Silmän näköreseptoreista ja reseptoreihin kytkeytyvistä välittävistä hermosoluista koostuva silmän pohjan solukerros.
sauvasolu
Näköaistinsolu, joka on erikoistunut heikossa valaistuksessa toimivaksi. Sauvasolujen osuus näköreseptoreista on suurin retinan periferiassa. Sauvasoluista muodostuvalla näköjärjestelmän osalla on suuri herkkyys, mutta huono erotuskyky.
SDI- tai MDI-sovellus
Lyhenteet MS Windows 3.1 -käyttöliittymistä käytetyistä termeistä Single Document Interface ja Multiple Document Interface. MDI-sovelluksen pääikkuna voi sisältää useita ns. dokumentti-ikkunoita.
synapsi
Hermopääte. Hermosolujen välinen kytkentä, jossa sähköinen signaali siirretään solusta toiseen kemiallisesti.
talamus
Väliaivojen osa, jonka kautta ihmisen aisti-informaatio hajuaistia lukuunottamatta kulkee aivokuorelle. Kytkentä aivokuoren ja talamuksen välillä on kaksisuuntainen.
tappisolu
Näköaistinsolu, joka on erikoistunut hyvässä valaistuksessa toimivaksi. Tapit toimivat osana värinäköä ja tarkkojen yksityiskohtien havainnointia. Tappien osuus näköreseptoreista on suurin verkkokalvon keskiosassa.
terminen isomerisaatio
Molekyylin lämpöliikkeen seurauksena tapahtuva molekyylin avaruudellisen rakenteen muutos.
tilakone
Tiloista ja tilasiirtymistä koostuva abstrakti käsite, jota käytetään paljon esim. ohjelmointikielten jäsennyksen kuvaamisessa. Tilakonetta voidaan kuvata suunnatulla graafilla, jonka solmut ovat tiloja. Tilakone on aina jossain tilassa ja siirtyy tilasta toiseen valitsemalla siirtymän saamansa syötteen perusteella.
virtuaalimetodi, virtuaalifunktio
Kun uusi luokka peritään jo määritellystä luokasta, osa kantaluokan operaatioista voi olla uudelleen määriteltävissä perivässä luokassa. Näitä operaatioita kutsutaan usein virtuaalimetodeiksi tai virtuaalifunktioiksi.



next up previous contents
Next: Alkusanat Up: Contents Previous: Contents
Antti Miettinen
9/3/1997

Valid HTML 3.2!